Fogpótlás

*Hagyományos és nemesfém porcelánkoronák, teljes porcelánkoronák és porcelánhéjak, cirkon-kerámia koronák, kombinált fogpótlások (rögzített és kivehető), kivehető fogpótlások

Fix fogpótlások

Korona
Töméssel már helyreállíthatatlan, nagyon destruált fog hosszú távú ellátására szolgál a korona.


A fogról - annak előkészítése után- lenyomatot veszünk, mely alapján a laboratóriumban elkészül a korona. Beragasztás után sapkaszerűen borítja be a fogat, ezáltal visszaállítja a fog eredeti formáját, nagyságát, funkcióját és megakadályozza további töredezését.
Anyagát tekintve lehet: Fémkerámia korona: a korona váza vékony, antiallergén fémből készül, melyet porcelánnal borítanak be. Arany kerámia korona: korona váza aranyból készül, erre rétegzik a porcelánt. Az arany kiváló anyagtani, biológiai, antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően hosszú távú megoldást jelent.
Cirkónium korona: a korona váz precíz számítógép vezérelte frézelési eljárással készül cirkóniumdioxidból, majd erre kerül a porcelán leplezés. Nagyon pontos és természetes transzparenciájának köszönhetően esztétikailag is tökéletes hatás érhető el. Teljes porcelán korona: fémmentes, pontos, esztétikus korona

Híd
Sorközi foghiányok pótlására szolgáló fogpótlás. A hiányzó fog vagy fogak pótlására készült fogmű a hiányt határoló fogakra készült koronákhoz rögzül, azokkal egységet alkot. Minimum két fog előkészítése szükséges, hogy azok a rágónyomásból származó terhelést viselni tudják a pótolt fogak helyett is.
Speciális formája a híd melynek előnye, hogy nem kell teljesen lecsiszolni a fogakat, ám ez csak rövid foghiányok pótlására használható.
Anyagát tekintve lehet fémkerámia, aranykerámia, cirkónium illetve rövid hidak esetén teljes kerámia híd.
 

Részleges kivehető pótlások

Részleges kivehető fogpótlást készítünk, ha a páciens még több foggal rendelkezik, de annyival már nem, hogy arra rögzített fogpótlás készülhessen.

A legegyszerűbb részleges kivehető fogpótlás a kapcsos fogpótlás. A kivehető rész fém kapcsokkal rögzül a meglevő fogakhoz. Nem szükséges feltétlenül a maradék fogak koronával történő beborítása, szétálló fogak esetében azonban sokszor elengedhetetlen. Esztétikai hátránya a fém kapocskarok külső felszínen való lefutása, ami mosoly esetén sokszor elkerülhetetlenül láthatóvá válik.

Csúsztatós kombinált fogpótlás: a csúsztatós rögzítésű fogpótlás esetén a meglevő sorvégi fogakat koronával látjuk el. Ezeken rögzül a finommechanikai rögzítő eszköz egyik része, a másik pedig a kivehető pótlásban található. A pontosan egymásba illeszkedő alkatrészek súrlódása segíti a pótlás helyben maradását elmozdulásmentes és pontos rögzítést biztosítva.

Teleszkópos fogpótlás: kis számú maradék fog esetén készítünk teleszkópos rögzítésű kivehető pótlást.
A lecsiszolt fogakra fényesre polírozott fém sapkát, úgynevezett primer teleszkóp koronát ragasztunk, mely pontosan illeszkedik a kivehető részben rögzített szekunder teleszkóp koronába. A köztük fellépő súrlódás tartja helyben a fogsort. Esztétikailag előnyös, ugyanis a fém sapkát teljesen eltakarja a kivehető rész.

 *A szöveg nem tudományos értékű, a betegtájékoztatást szolgálja.

Megosztom...

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT