Cím: 6726 Szeged Kállay Albert utca 7. | Tel: +36 (20) 3290-263 | Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Szájhigiénés kezelések

Fogesztétika, dentálhigiénia

A fogesztétikai, fogkozmetikai kezelések napjainkban a dentálhigiénia tárgyköréhez tartoznak.
Ezen kezeléseket,  beavatkozásokat   végezheti fogorvos,  illetve a fogorvossal  együttműködve  maga a dentálhigiénikus, aki tulajdonképpen egy fogorvos felügyelete  mellett dolgozó szakképzett  asszisztens-elengedhetetlen tagja egy korszerű fogászati rendelő csapatának.
A dentálhigiénia napjainkban már szinte minden fogászati kezelés szerves részét képezi.

Dentálhigiéniai kezelések rövid összefoglalása:

Ultrahangos fogkőeltávolítás ( Depurálás )
A kezelés során vízhűtés mellett  ultrahangos készülék segítségével távolítjuk el a fogfelszínekről a lerakódott fogkövet, illetve lepedéket. A beavatkozás az esetek nagy részében érzéstelenítés nélkül történik.
A kezelést követően a fogfelszíneket speciális pasztával és kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk, mivel a tiszta és  sima felszínek jelentősen  csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.
A fogkőeltávolítás után előfordulhat a fognyakak érzékenysége (általában hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre), melynek az az oka, hogy a fognyakakat addig takaró fogkövet – ami csökkentette a fogfelszínnel érintkező ingerek intenzitását – eltávolítjuk. Az érzékenység általában 1-2 héten belül megszűnik fogérzékenységet csökkentő fogkrémek használatával.
 Mivel a fogkőképződés mértéke egyénenként változó, ezért a fogorvos által javasolt időközönként érdemes a kezelést ismételni.  A páciensek nagy részénél általában félévente szoktuk elvégezni, az amúgy is aktuális fogászati szűrővizsgálat alkalmával.  A kezelés után a pácienseket fog- és szájápolási tanácsokkal látjuk el, mivel alapos szájhigiéné tartása mellett a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú ideig megőrizhető.

Intraorális homokfúvás ( air-brush)
Ezt az eljárást általában fogkőeltávolítás után alkalmazzuk, mintegy kiegészítve azt.  A kezelés során nagy nyomású vízsugárral ízesített tisztítóport fújunk a fogzománcra. A művelet lényege, hogy a tisztító por a fogfelszín károsítása nélkül távolítja el  a legmakacsabb szennyeződéseket, elszíneződéseket, foglepedéket,  a  finomabb  maradék fogköveket a nehezen hozzáférhető helyekről is, melynek  következtében a fogak több árnyalatot is fehéredhetnek, világosodhatnak. Ennek a dentálhigiéniai kezelésnek az az elsődleges célja, hogy a nehezen hozzáférhető barázdákat, behúzódásokat is maradéktalanul megtisztítsuk.
Az intraorális homokfúvás  lehet a fogkőeltávolítás lehetséges kiegészítő kezelése, de önállóan is alkalmazhatjuk   barázdazárás és fogfehérítés előtti fogtisztításra is.

*A szöveg nem tudományos értékű, a betegtájékoztatást szolgálja.

Megosztom...

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT